Schimbările radicale anunțate de către Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, „vor bulversa și mai mult procesele educaționale”, scrie profesorul universitar Constantin Cucoș, expert în științele educației, pe siteul personal.
El arată că problema sistemului național de învățare „nu rezidă în structură sau formă, ci mai degrabă, în substanța învățării”.
Profesorul Cucoș critică și eliminarea tezelor și înlocuirea lor cu „evaluări standardizate și computerizate”, despre care afirmă că „este o gesticulație pur administrativă, neavând un temei psihopedagogic”.
Iată articolul integral:
Învățământului românesc – „spre noi orizonturi”…
Învățământul românesc stă pe „buza” unor noi schimbări, ne anunță ministrul educației: se intenționează înlocuirea semestrelor cu module de învățare, care vor alterna cu vacanțe, iar tezele ar urma să dispară, fiind substituite cu două evaluări standardizate.
Schimbările anunțate mă obligă să-mi pun mai multe întrebări: pe ce se întemeiază această propunere, dacă există experiențe sau studii care să demonstreze că organizarea pe intervale mai mici a anului școlar, numite module, conduce la o îmbunătățire a activităților didactice și a performanțelor școlare; apoi, cât de importantă este forma – respectiv structurarea cronologică, dacă ea nu este corelată sau „umplută” cu conținuturi care să genereze sau să promită o creștere a rezultatelor; mă mai întreb, cui i-a venit această idee și de către cine a fost consiliat – sau s-a hotărât iarăși, „în direct”, la televizor, de decidentul „suprem”? Nu zic, probabil trebuie revizuită durata anului școlar – înțeleg că e prea scurtă, dar de ce să o lungim fără a pune ceva cu adevărat sporitor în acel interval?
Nu cred ca principala problemă a sistemului național de instruire rezidă în structură sau formă, ci, mai degrabă, în substanța învățării, în felul cum sunt stabilite sau vehiculate conținuturile învățării. – integral pe R3media.