Manifestul schimbării socio-economice a termenului Feminin – Examinarea angajării în muncă din perspectiva femeii
Economia viitorului se va baza din ce în ce mai mult pe o resursă care nu este încă suficient apreciată și în care la noi nu se investește suficient (și eficient) – o resursă umană pregătită la un nivel superior, creativă, care se bucură de condiții de viață cel puțin decente și de un real echilibru între muncă și viața de familie.
De aceea, în perspectiva momentului în care România va prelua în anul 2019 Președinția Consiliului UE, organizațiile noastre, semnatare ale Manifestului de mai jos, vă supun atenției o temă de mare interes pe care am susținut-o și la întâlnirile de lucru de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice derulate la sfârșitul anului trecut – necesitatea ca în centrul politicilor sociale, de educație, de sănătate, de investiții ale Uniunii Europene și ale tuturor țărilor membre să se afle familia care crește copii.
Familia, alături de alte instituții de educație, poate și trebuie să joace un rol din ce în ce mai important în creșterea unor copii sănătoși fizic, mental, emoțional, spiritual și în pregătirea tinerei generații la nivelul cerut de economia și societatea Secolului XXI.
Aceasta presupune și re-examinarea rolului și locului femeii din perspectiva angajării în muncă și a recunoașterii importanței rolului social pe care îl joacă în creșterea și educarea viitoarei forțe de muncă pe care se va baza economia și societatea.
Manifestul alăturat, lansat pe data de 8 Martie, inițiat și susținut de organizații din Europa și din întreaga lume, va fi prezentat și susținut și în fața delegaților la cea de a 61-a Sesiune a Comisiei ONU despre Statutul Femeii, care are loc la sediul ONU din New York între 13 și 24 Martie 2017.
Vă invităm să susțineți, alături de noi și de instituțiile abilitate din România, ideile promovate în acest Manifest și ideea că familia care crește copii joacă un rol economic și social important și că ea trebuie să se afle afle în centrul atenției politicilor sociale și comunitare.
Cu deosebit respect și considerație,
Cristian Filip,
Președintele Asociației Familia Românească
Leonard Vancu,
Vice-președintele Alianței Părinților România
Bogdan Stanciu
Președintele Asociației Pro Vita București
Rodica Bărbuță
Președinta Fundației MATCA-2000
Cătălin Stanciu
Președintele Asociației Părinților pentru o Educație Sănătoasă
Manifestul schimbării socio-economice a termenului Feminin
– Examinarea lumii angajării în muncă din perspectiva femeii
Manifesto for a socio economic change in terms of women
– Looking directly into the working world from a woman’s perspective
Politicienii, liderii sociali și entitățile semnatare ale Manifestului declară că:
– Maternitatea și statutul de Femeie-mamă sunt discriminate în Lumea vestică. Să fii mamă – sau să dorești să devii una – cauzează multe situații în care femeia este îndepărtată de la locul de muncă.
– Încorporarea femeilor pe piața muncii a ignorat în cea mai mare parte tot ceea ce ele pot avea ca și contribuție provenită din identitatea lor naturală, și a neglijat diferitele stagii de maternitate care definesc cariera lor.
– Pentru a recupera pe deplin întreaga identitate a femeii la locul de muncă, este necesar să facem o schimbare în cultura socială și de asemenea în modelul productiv astfel încât raționalitatea economică să nu fie separată de persoană și de viață și să nu fie subordonată intereselor capitalului. Un nou sistem socio-economic care recunoaște familia ca fundament social este foarte necesar.
Pentru toate acestea, următoarele puncte sunt imperative:
1. UN ECHILIBRU REAL ȘI POZITIV MUNCĂ-FAMILIE care permite femeii și bărbatului să-și crească și să-și educe copiii. Această reconciliere pozitivă implică să faci orare mai flexibile ale orelor de muncă, să permiți orare de muncă reduse și să promovezi munca de la domiciliu și responsabilități profesionale bazate pe obiective, prin stimulente fiscale la contribuțiile de asigurări sociale pentru companiile care le dezvoltă.
2. RECUNOAȘTEREA LEGALĂ ȘI CULTURALĂ A DEDICĂRII EXCLUSIVE PENTRU FAMILIE. Această dedicare pentru familie implică o imensă sursă de bogăție și bunăstare socială care este identificabilă economic prin PIB. Nerecunoașterea instituțională a dedicării determină discriminare socială. De aceea:
– Dedicarea exclusivă pentru familie ar trebuie considerată o categorie de muncă cu acces la securitate socială, concediu medical și pensie.
– Re-incorporarea în muncă a femeii care, din cauza dedicării pentru familie, nu a participat pe piața muncii, ar trebui încurajată. Aceasta trebuie făcută de către stat într-o manieră subsidiară, prin avantaje fiscale în contribuțiile sociale pentru companii. În această privință, principala atenție ar trebui acordată femeilor care sunt în mod special dezavantajate, cum sunt mamele singure, văduvele sau mamele separate de soț.
3. DENUNȚAREA ORICUI GEST DISCRIMINATORIU ÎNDREPTAT CĂTRE FEMEIE ȘI MATERNITATE. Aceasta include discriminarea împotriva femeii care lucrează și are copil sau dorește să aibă copil, sau acelora care sunt parțial sau total dedicate îngrijirii familiilor lor. De asemenea implică eliminarea diferențelor de salarizare și de acces la anumite locuri de muncă.
4. ELIMINAREA POLITICILOR SOCIALE ȘI IDEOLOGICE CA ȘI A PROGRAMELOR EDUCAȚIONALE CARE NU RESPECTĂ IDENTITATEA FEMININĂ ȘI MATERNITATEA. În mod specific, perspectiva de gender impusă în mediile educaționale, de afaceri și media care nu reflectă realitatea, ci o manipulează.
Manifesto for social and productive change for women
Signing Entities
Signing Partners
Signing Politicians
Signing Social Leaders