EDUCATIA CARACTERULUI
ianuarie 29, 2017
FORMAREA DEPENDENTELOR LA COPII SI ADULTI
februarie 28, 2017

CARACTERISTICI MASCULINE SI FEMININE

Contextul modulului

Toată lumea știe că bărbații și femeile sunt diferiți din punct de vedere anatomic, hormonal, psihologic și social. Iar aceste diferențe pot duce în viața de familie ori la serviciu la armonie și echilibru sau la nefericire. De ce? Pentru că ține de noi să înțelegem că bărbații și femeile au așteptări și comportamente diferite, dictate de sexul lor și să nu așteptăm de la sexul opus să se comporte așa cum ne-am comporta noi într-o situație anume.

Exemple de diferențe:

 • Testosteronul predispune bărbații la activități riscante din punct de vedere fizic, personal, penal iar serotonina la femei are rolul de a calma emoțiile, de a controla comportamentul impulsiv
 • Datorită anatomiei și hormonilor, bărbații au roluri sociale la nivel macro, se ocupă de procurarea mijloacelor financiare și materiale ale familiei, de transport dar nu se descurcă în spații mici (frigider, dulapul de haine). Femeile au roluri la nivel micro, în casă (gospodărie), în educația copiilor, sunt delicate si ambidextre, dar nu se descurcă în spații ample (de exemplu la volan)
 • nevoia de comunicare (bărbații au în medie 7.000 – 10.000 de semne comunicative pe zi iar femeile 20.000 – 25.000)
 • reacțiile la stres (bărbații au tendința de a se lupta cu stresul prin deconectare iar femeile prin comunicare)

Acest modul a apărut în contextul în care există astăzi o nevoie socială și profesională tot mai mare, care se vede cel mai mult în viața de familie, de a înțelege sexul opus și de a reduce conflictele care pot duce la rupturi în relație.

Un alt motiv care a stat la baza alcătuirii acestui modul este preocuparea pentru identitatea de gen a fiilor și fiicelor noastre, care riscă să fie pusă sub semnul întrebării prin educația sexuală și transgenderism. Ideea care se promovează este că indivizii pot alege ei singuri dacă sunt bărbați sau femei, indiferent de sexul lor biologic, iar această alegere trebuie să fie respectată și acceptată de ceilalți. Această teorie deși nu este susținută de dovezi științifice, a dus ca în SUA adolescenții care se consideră fete să se schimbe în vestiarele de fete și să facă duș cu ele. În România lucrurile încă nu sunt atât de radicale, însă ne îndreptăm în acea direcție prin tot mai insistentele programe de educație sexuală prin care se promovează pe lângă fluiditatea de gen, homosexualitatea, masturbarea, sexul anal și începerea vieții sexuale de la vârstele cele mai fragede. De aceea, prin acest modul, părinții sunt încurajați să cunoască tipologiile masculine și feminine și să își poată ajuta copiii în cazul în care aceștia încep să își schimbe comportamentele normale.

 

Obiectivele modulului

 • Familiarizarea participanților cu diferențele biologice și psihologice între sexe
 • Prezentarea diferențelor de rol social între sex
 • Prezentarea tipurilor de comunicare în funcție de sex
 • Punctarea nevoilor, valorilor, viciilor și virtuților în funcție de sex

 

Ce oferă părinților acest modul?

Părinții vor primi un set de informații structurate, comparative și fundamentate științific despre diferențele între bărbați și femei. Acest lucru îi va ajuta la următoarele:

 • Să înțeleagă mai bine propriile comportamente din familie și din societate, din perspectiva bărbăteasca sau feminină iar acest lucru este important pentru înțelegerea propriei identități de gen
 • Să decodifice mai bine semnalele și comportamentului soțului și a copilului de sex opus
 • Să ofere sprijin și ghidare copiilor în cazul aceștia devin nesiguri de propria lor identitate sexuală

 

Structura și durata

Modulul durează 3 ore, cu pauză de gustare dupa prima oră și jumătate.

În prima parte se vor prezenta la PowerPoint informații teoretice și după pauză vor urma exerciții de învățare experențială, în care participanții vor putea dialoga și împărtăși propriile experiențe.

Mai multe detalii pe www.scoala-familiei.ro

Pentru organizarea de sesiuni din Scoala Familiei, va rugam folositi formularul din rubrica de Contact a site-ului nostru.

Alatura-te Aliantei!