SCOALA PARINTILOR
ianuarie 28, 2017
EDUCATIA CARACTERULUI
ianuarie 29, 2017

AUTORITATEA SI STILURILE PARENTALE

În ultimii ani se constată o creștere a numărului de părinți interesați de a afla metode potrivite de educație pentru copiii lor. Există și o ofertă bogată de cursuri despre cum să îți crești copiii însă deși sunt diverse, aceste cursuri au un element comun: promovează o educație permisivă în care părintele are doar un rol de îndrumător și de resursă, tratând celelalte tipuri de educație ca fiind nepotrivite.

De exemplu nu se promovează în educație autoritatea părintelui pentru că trendul actual de parenting dezaprobă folosirea pedepselor în educația și dezvoltarea copiilor. Problema pedepselor este una tabu. Nici un curs de pe piață nu vorbește despre ele. Aceasta în condițiile în care există numeroase studii care dovedesc că educația de tip permisiv (unde pedepsele sunt excluse) aduce mai multe deservicii decât cea de tip dictatorial (care se bazează pe frică și abuz).

Însă psihologul american Diana Baumrind (în Effects of Authoritative Parental Control on Child Behaviour Ed. University of California, Berkeley, p. 810) concluziona în urma studiilor sale că există beneficii ale pedepselor blânde:

  • O restabilire mai rapidă a implicării afective de ambele părţi după descărcarea emoțională;
  • Rezistența mai mare la abateri similare din partea fraților care experimentează indirect aplicarea pedepselor;
  • Emulația părintelui agresiv care rezultă într-un comportament asertiv prosocial (părintele agresiv se străduiește să devină mai maleabil din punctul de vedere al relaționării cu celălalt);
  • Diminuarea reacțiilor cauzate de vinovăția indusă de încălcarea regulilor;
  • Abilitatea crescută a copilului de a îndura o pedeapsă în vederea atingerii unui scop îndepărtat în timp.

Diana Baumrind propune 3 stiluri parentale: permisiv (indulgent), autoritativ (echilibrat) și autoritarian (dictatorial, sever). Modulul nostru, „Autoritatea și stilurile parentale” propune participanților spre familiarizare al doilea stil parental (autoritativ).

AFLA MAI MULTE

Alatura-te Aliantei!
x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security